Publisert Legg igjen en kommentar

Fortidsminner på tomta?

Tomt - retning øst
Tomt - retning øst

Det ble ved befaring på tomta vår funnet mulige fortidsminner på tomta som vi ønsker å bygge på. Prosessen som det er lagt opp til er lagt opp på en håpløs måte og kunne vært gjort mye enklere og bedre.

Litt bakgrunnsinformasjon

Først har vi sendt en søknad (sånn i oktober/november 2010 en gang) om bygging av det tredje huset på gården hjemme hos mor og far i Rossavik. Dette ble sendt ut på høring i 2011 og fristen gikk i første omgang ut i slutten av mars.

Status nå

Når fristen gikk ut fikk vi en midlertidig uttale som sa at fristen ble utsatt tre måneder og muligens en fjerde måned, det måtte først graves etter fortidsminner først. Og hvem skulle betale regningen? Jo vi, 25.000 kroner pluss/minus tjue prosent i henhold til kulturminneloven. Det som også er tåpelig oppe i dette er at den midlertidige uttalen ikke sier noe om vi for lov til å bygge det tredje huset på gården, så vi risikerer å måtte kaste 25.000 kroner ut vinduet.

Hvorfor?

Hvorfor får ikke eieren av en tomt benyttet den slik en selv måtte ønske? Og hvorfor må vi betale for noe som vi ikke å bruke tid på? Er det ikke slikt vi betaler skatt for? Og om de skulle finne noe som vi har betalt utgravingene for så får jo ikke vi beholde «skatten» de eventuelt måtte finne. Dette er vel Norge på sitt beste?

Har vi noe valg?

I og med at vi har en dispensasjonssøknad inne så burde vi fått f.eks følgende svar når vi fikk den midlertidige uttalen: «Dere vil få innvilget søknaden om å bygge det tredje huset på gården, dersom det ikke ved nærmere undersøkelser blir funnet fredede fortidsminner». Så vi har vel ikke noe valg, bite i det sure eple og håpe på at det ikke finnes noen fredede fortidsminner på tomta. Ellers har vi tapt 25.000 kr.

Hva, hvis?

Om det er bare på deler av tomten det finnes fortidsminner, kan en da bygge i nærheten av det fredede fortidsminnet? Kan fortidsminnet fjernes eller skal det være der inn i evigheten? Må vi søke på ny dersom vi ikke kan bygge på denne delen av gården? Dette pluss mange flere spørsmål stiller vi oss i forbindelse med denne prosessen.

Så nå er det bare å håpe på det beste, vi håper det går i orden slik at vi kan begynne å bygge huset i løpet det neste året.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *