Publisert Legg igjen en kommentar

Justering av sykkel

Målgang i Scanarittet
Målgang i Scanarittet

Har syklet i 2 år, men aldri klart å få sykkelen justert 100 % slik jeg vil ha den. Kneproblemene har heldigvis forsvunnet, men det tror jeg har med at jeg har sluttet å være keeper i fotball. Etter flere timer på sykkelen i vår og sommer har jeg prøvd å finne ut hva som skal til for å bli kvitt det som blir vondt i nakken/skuldrene etter noen timers sykling. Har funnet flere ressurser på nettet som også kan være til hjelp for deg. Jeg tillater meg å publisere tipsene som jeg har funnet.

Størrelser

Rammestørrelse

Ben lengde x 0,65

Styrepinne:

Individuelt

Styrebredde

I forhold til skulderbredde.

Pedalarmer

Ben lengde 74-79 cm: 170 mm
Ben lengde 80-84 cm: 172,5 mm
Ben lengde 85-90 cm: 175 mm
Ben lengde > 90 cm : 177,5-180 mm

Sete/setehøyde

Mål skritthøyden uten sko: Stå inntil en vegg, press en bok «hardt» opp i skrittet. Merk av på veggen bak den øverste kanten på boka. Multiplisert tallet med 0,883. Dette blir setehøyden (målt fra senter-krank til toppen på setet). En setehøyde som er for lav er som regel bedre en å ha setet for høyt.

Man får brukt de største musklene mer (lår, sete). Tråkket blir ”rundere” gjennom større ankelbevegelse. en får bedre blodgjennomstrømning Hoftevrikk forsvinner og derigjennom ryggsmerter + sår i ”understellet”. En optimal lengde er likevel bedre da du oppnår mer styrke i tråkket og få brukt hele «sykkel muskulaturen mer effektivt.

Sete skal være i vater. Husk at sykkelen må stå på et underlag som er i vater. Det brant jeg meg på da jeg prøvde første gang.

Sete i forhold til krankaksen

Juster setet frem/tilbake slik at en loddelinje fra ytterst på kneet går gjennom/eller maks 1 cm bak pedalakselen. Mest mulig rett over kranken for å få aktivisert lår – bakside – sete – rygg muskulatur. UCI regel: Setespissen skal være minst 5cm bak krankaksen

Styret

Som utgangspunkt settes styret til 5-10 cm lavere enn setehøyden slik at du får en naturlig krum på ryggen samtidig som en har god bøy i albuen når man holder nede i bukken.

Styrestem

Lengde setespiss til styret er i stor grad individuelt i forhold til lengde overkropp og armlengde. Generelt kan lengde på underarm + 3 finger bredder være et godt utgangspunkt. Følelse av å kunne ”bruke” styret aktivt i tråkket er også viktig.

Sko-klossen

Plasseringen av klossen under skoen er svært viktig. Med en sko størrelse rundt 41-42 skal du plassere klossen slik at tåballen bak stortåa er midt over krankakselen. En som har større føtter vil plassere klossen i større avstand fra tærne, mens en som har mindre føtter (de fleste jenter) bør plassere klossen lenger frem mot tærne.

PS! Er du plaget av at føttene «brenner» på lange treningsturer eller konkurranser? Forsøk å plassere klossen lenger bak på skoen, men husk å senke setet akkurat like mye. Dette kan løse problemet.

Vinkelen på klossen må justeres rett i forhold til dine naturlige «vinkler» i kroppen. Sitt på en bordkant med føttene dinglende. Hele lår flaten skal være på bordet.

Når føttene dine henger fritt skal du notere deg vinkelen på føttene dine (pass på at knærne dine er vinklet 90°). Denne vinkelen skal være lik når du sitter fast i pedalene. Dette justeres ved å vri på klossen under skoen.

Mine mål/justeringer

Jeg startet med å måle min benlengde, som forklart ovenfor, til 84,1 cm. Rammestørrelsen min burde da være 54,67 cm. Pedalarmene burde være enten 172,5 mm eller 175 mm. Setehøyde 74,26 cm. Så da er det bare å finne frem sykkelen å kontrollere målene.

Illustrasjon

Bilde av hvordan en skal justere sykkelen.

 

 

 

 

 

 

Resultater

Jeg har fått prøvd racersykkelen noen ganger, men bare på korte turer så det er vanskelig å si om den er korrekt innstilt, men det føles godt. Terrengsykkelen har jeg ikke prøvd enda.

Kilder/linker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *